Kun Lahti haluaa tehdä uutta brändiään tukevan opiskelijakaupunkimainoksen, on LUT-yliopistolla mainoskasvo jo valmiina. Urheilullinen olemus ja aktiivinen elämäntyyli kuuluvat 20-vuotiaalle Samut Jokelalle.
Mainoslause taas voisi kuulua vaikka näin: Lahes täydellinen opiskelijakaupunki kansainvälisille triathlonisteille.
Samut Jokela kuuluu lahtelaisten tutkinto-opiskelijoiden pioneeriporukkaan, sillä hän aloitti englanninkielisessä tuotantotalouden kandiohjelmassa Lahden kampuksella ensimmäisten joukossa syksyllä 2022.
Takana on reilu vuosi opintoja kansainvälisessä ilmapiirissä ja reilu vuosi lahtelaisuutta. Noin puolet opiskelijoista on kotiutunut Lahteen Suomen ulkopuolelta eri puolilta maailmaa.
Thaimaalainen Jokela on täällä asuessaan ehtinyt myös edustaa kotimaataan Lahden Ironman 70.3 -MM-kisoissa. Kokemuksistaan hän kertoo hämmentävän hyvällä suomen kielellä. Syy selviää kuitenkin nopeasti.
– Isäni on suomalainen ja vaikka olen elänyt 19 vuotta elämästäni muualla, olen vieraillut isäni suvun luona säännöllisesti. Vanhemmat sukulaiset eivät puhu englantia, joten heidän kanssaan puhun aina suomea.
Jokela elää Lahdessa itselleen uudessa kulttuurissa, mutta verrattuna muihin kandiohjelman kansainvälisiin opiskelijoihin hänellä on taustansa ansiosta selkeä etumatka suomalaisuuteen. Pohjoisen kansan kesämökkiperinteet ja avantouinnin eksotiikka olivat jo tulleet sukulaisvierailuilla tutuiksi.
Ehkä osin tästä syystä Jokelasta on tullut ainejärjestönsä Aether ry:n fuksivastaava. Fuksivastaava pitää huolta siitä, että uudet opiskelijat pääsevät mahdollisimman nopeasti kiinni arkirutiineihin ja tuntevat olonsa kotoisaksi opiskelijayhteisössä.
– Lahdessa tehdään tiivistä yhteistyötä eri oppilaitosten ainejärjestöjen kesken, joten lähes joka viikko on tarjolla jotakin opiskelijatoimintaa. Toki yliopisto-opiskelijoita on Lahdessa toistaiseksi vähemmän kuin perinteisissä yliopistokaupungeissa, mutta joka syksy meitä tulee lisää.
Viime keväänä Lahdesta tuli täysiverinen teekkarikaupunki, kun paikallisiin vappuperinteisiin liitettiin lahtelaisten oma teekkarikaste.
Lue teekkarikasteesta lisää: Vesijärvi sai ensimmäiset teekkarit hyiseen syleilyynsä – Lahden opiskelijavappu kasvoi isojen kaupunkien mittoihin – Lahden Yliopistokampus
Myös Samut Jokela kastautui innoissaan hyisessä vappusäässä, vaikka kotimaan uimavedet ovat linnunmaitoa keväiseen Vesijärveen verrattuna.
Kesätyö sports engineering -tutkimusapulaisena
Nuoresta iästään huolimatta Samut Jokela on ehtinyt elää jo kolmella eri mantereella.
Hän syntyi äitinsä kotimaassa Thaimaassa, mutta välillä perhe asui myös Hong Kongissa. Lukion vaihto-oppilasvuoden Jokela vietti Australiassa. Suurkaupunkien vilinään tottunut nuori mies sopeutui kuitenkin vaivatta 120 000 asukkaan suomalaiskaupunkiin.
– Suurin sopeutumisen paikka meille lämpimistä maista saapuneille on pohjoinen ilmasto. Yhden kaamoksenkin olen jo kokenut, mutta rehellisesti sanottuna suomalaisten rakastama keskikesän valo oli pahempaa kuin marraskuun pimeys, Jokela naurahtaa.
Samut Jokela kertoo, että Thaimaassa työkokemusta nuorille aikuisille alkaa karttua vasta opintojen jälkeen.
Thaimaassa ei tunneta kesätyökäytäntöä, joten opiskeluvuodet ollaan taloudellisesti täysin riippuvaisia omista vanhemmista. Vanhemmat rahoittavat lastensa opinnot kokonaan. Koulutukseen tehdyn investoinnin lapset maksavat takaisin vanhemmilleen päästyään kiinni työelämään.
Thaimaalaisen Vajiravudh Collegen perinteisiin kuuluu, että oppilaat kutsutaan todistusseremoniaan vuoden kuluttua valmistumisesta. Samut Jokela sai stipendin hyvistä opinnoista sekä tutkintotodistuksen kuningas Maha Vajiralongkornilta helmikuussa 2023.
Kesätyöpaikan saaminen heti ensimmäisenä Suomen-kesänä olikin Jokelalle todennäköisesti merkittävämpi kokemus kuin suomalaisille ikätovereille. Myös työnkuva oli aidosti mielenkiintoinen.
– Toimin LUT-yiopistolla suorituskyvyn johtamisen tutkimusryhmän tutkimusapulaisena. Pääsin kesän aikana tutkimaan tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksia urheiluliiketoiminnassa. Samaa teemaa aion käsitellä myös kandityössäni, joten palkallinen kesätyö vei myös opintojani eteenpäin, Jokela iloitsee.
Uramahdollisuuksia uusista yhteistyöavauksista
Samut Jokelaa innostava Sport engineering -teema osuu erinomaisesti Lahden kaupungin ja koko maakunnan strategiaan ja kehittämiskärkiin. Aiheeseen liittyvää kehitystyötä tehdään juuri nyt erilaisina projekteina monen toimijan yhteistyössä.
LUT-yliopisto ja Liikuntakeskus Pajulahti kehittävät liikunta-alaa digitalisaation, tekniikan ja urheilusimulaation avulla. Yhteistyö on osa isompaa Sports Engineering Research Center Finland -konseptia (SERCF), joka tuo alueellisen, kansallisen ja kansainvälisen tason osaamiskeskittymän Päijät-Hämeeseen.
LUT-yliopisto tarjoaa tutkimuskumppanina tieteeseen pohjaavan tuotekehitysalustan yrityksille uusien innovaatioiden, urheiluvälineiden ja teknologioiden kehittämiseen. Lahti Sports Hub -verkostoa taas koordinoi Lahden Seudun Kehitys LADEC kooten yhteen urheilu-, liikunta- ja vapaa-ajan sektorin toimijoita alueelta.
Jokelalle ja hänen opiskelijakollegoilleen on siis hyvin todennäköisesti avautumassa lähivuosina paljon uudenlaisia uramahdollisuuksia Lahden seudulla. Esimakua työelämästä on jo saatu ainejärjestön ekskursioilla suomalaisyrityksiin.
Sitsien ohella juuri yritysvierailut ovat Samut Jokelan suosimaa opiskelijatoimintaa.
– Monessa lahtelaisyrityksessä on työmahdollisuuksia myös kansainvälisissä tehtävissä ulkomailla, kuten vaikka Kempowerilla. Voisin kuitenkin hyvin jäädä Lahteen töihin, jos mielenkiintoinen tehtävä löytyy. Itse pärjään myös kahvipöytäkeskusteluissa suomen kielellä, mutta tiedän, että monille ulkomailta tulleille opiskelijoille kieli voi olla suurin este työllistyä Lahteen.
Ironman nauttii maauimalan tunnelmasta
Vaikka Samut Jokela osallistuu aktiivisesti opiskelijarientoihin ja opinnotkin etenevät aikataulussa, jää arjessa silti aikaa myös urheilulle, joka on ollut hänen elämässään läsnä aina. Laji on vain vaihdellut vuosien varrella. Koripalloa ja rugbya hän on pelannut sekä Thaimaassa että Australiassa, mutta koronan iskiessä piti joukkuelajeille etsiä vaihtoehto.
Jokela liittyi Thaimaan kuninkaallisen laivaston triathlonharjoitusryhmään ja osallistui kahdesti perusmatkan kisoihinkin (1500 metriä uintia, 40 kilometriä pyöräilyä, 10 kilometriä juoksua). Vain muutaman kuukauden Suomessa asuttuaan hän kuuli, että Lahti isännöisi kesän 2023 puolimatkan maailmanmestaruuskisoja.
Samut Jokelan loppuaika MM-kisoissa oli 4.30:54. Uintiosuus (1,9 km) sujui aikaan 29:03, pyöräily (90 km) 2.23:06 ja juoksu (puolimaraton) aikaan 1.30:52. Ajanottokellossa näkyy kokonaisaika kisan startista, jolloin kärki lähti matkaan.
Harjoittelulla oli heti uusi selkeä tavoite. Heinäkuun kisoissa olisi mahdollista lunastaa hyvällä kisamenestyksellä MM-kisapaikka. Näin myös kävi, ja Samut Jokela pääsi osallistumaan kansainvälisiin kisoihin itselleen tutuissa maastoissa, omassa kotisängyssään nukkuen. Tapahtumaviikon kisaturistit toivat Lahteen aitoa suuren maailman tunnelmaa.
– Pystyin harjoittelemaan kisareiteillä, mikä on tietysti iso etu. Kilpailupäivän hyinen sää oli haastava, mutta olin suoritukseeni todella tyytyväinen. Minulla ei ole valmentajaa, vaan treenasin thaimaalaisen ystäväni lähettämillä ohjeilla. Nyt olen ajatellut, että voisin liittyä paikalliseen triathlonseuraan täällä Lahdessa.
Kesäkaudella Samut Jokelaan voi törmätä maauimalassa. Kaupungin ainoa 50 metrin allas houkuttaa usein treenaamaan hyppyrimäen juurelle.
Myös Päijät-Hämeen vaihtelevat pyöräilymaastot saavat teräsmieheltä kiitosta. Yksi pyörätreenin suosikkikohde on Vääksy, jossa Jokela pysähtyy usein tankkaamaan jäätelöä tunnelmalliseen kanavamiljööseen.
– Vaikka Lahti on maailman mittakaavassa pieni kaupunki, on täällä aivan kaikki tarpeellinen. Viihdyn Lahdessa erinomaisesti.
Samut Jokela Vesijärven satamassa Ironman-kisoista tutuilla portailla. Portaita pitkin kilpailijat nousivat uintiosuudelta maihin, jossa kilpapyörät jo odottivat seuraavaa lajisuoritusta.
teksti: Terhi Kangas, kuvat: Terhi Kangas ja Samut Jokelan kotialbumi