Lahti on ollut aktiivisesti mukana rakentamassa nuorille uusia polkuja oman tien löytämiseksi. Taide- ja kulttuuritoiminta, elämys- ja seikkailupedagogiikka sekä ekososiaaliset menetelmät ovat olleet Mun juttu -hankkeen juttuja.
– Tätä ei sitten saa kuvata videolle! muistelee Anja Kuhalampi kiljuneensa Padasjoen maastoissa muutama viikko sitten, kun melonta ei sujunutkaan aivan projektipäällikön suunnitelmien mukaan.
Ja juuri silloinhan dokumenttiryhmä tietenkin kuvasi. Valmisteilla olevan dokumentin aiheena on 2,5-vuotisen Mun juttu -hankkeen päätösleiri, jossa perinteiset roolit oli kiepautettu päälaelleen: hankkeeseen osallistuneet nuoret olivat pääosassa opastamassa aikuisempaa hankeväkeä. Taustalla oli ajatus, jonka mukaan nuori nähdään uusin silmin aina kun mahdollista. Tällä kertaa aikuisen ohjaajana.
Kuvausryhmä taas oli koottu Lahden kaupungin nuorisopalveluiden mediapajan nuorista, jotka olivat saaneet ohjausta dokumentin tekoon itseltään dokumenttiohjaaja Esa Illiltä. Hän oli mukana projektissa Mediakasvatusseura Metkan puolesta. Mediapaja tarjoaa palkkatuettua työtä 17–29-vuotiaille lahtelaisille nuorille.
Osallisuus ruokkii luovuutta
Nyt Kuhalammen syke on jo tasaantunut, mutta kohoilee hetkittäin uudelleen Mun juttu -hankkeesta puhuttaessa. Syke nousee kuitenkin jännityksen sijaan silkasta innosta. Niin hienoja avauksia ja uudenlaisia lähestymistapoja lahtelaisnuorten oman jutun löytämiseksi on tehty.
– Käytössä on ollut monipuolisia menetelmiä, joilla on autettu nuoria siirtymävaiheissa eteenpäin lisäämällä sekä osallisuutta että osaamista. Luovilla menetelmillä paremmille poluille, kuten hankkeen viesti kiteytyy.
Nuorten vieraina hankkeessa on nähty muun muassa Arman Alizad, Docventures ja näyttelijä Outi Mäenpää, jonka vetämä draamapaja kolahti Kuhalammen mukaan nuoriin aivan erityisesti. Kaikki hankkeen käytännön toteutukset ovat pyrkineet lisäämään osallistuvien nuorten itsetuntemusta, itseilmaisua ja vuorovaikutustaitoja, jotka korostuvat nykypäivän työelämässä. Näin myös nuorten hyvinvoinnin ja elämänhallinnan toivotaan paranevan ja urasuunnitelmien helpottuvan. EU-rahoitteisella hankkeella on yhdeksän toteuttajaa eri puolilla Suomea ja sitä koordinoi Lahden Yliopistokampus.
Padasjoen päätösleirillä koottiin yhteen hankkeen eri pajojen toteutuksia: musisointia, draamaa, ääni-improvisaatiota ja ympäristötaidetta. Hankkeeseen on ohjattu nuoria muun muassa kaupungin nuorisotoimiston kautta, Helsingin diakonissalaitoksen Lahden Vamos-ohjelmasta, joustavan perusopetuksen ysiluokilta ja kymppiluokilta.
Uskoa omiin kykyihin
Mediapajan nuorista koottu dokumenttiryhmä oli siis itsekin hankkeen kohderyhmää elämän siirtymävaiheessa, ja sen jäsenet ylistivät viikonlopun antia varauksetta.
– Yhteishenki leirillä oli loistava ja ilmapiiri rento. Minulla on media-assistentin koulutus, mutta olen ollut pitkään työttömänä koulutuksen jälkeen. Tästä projektista sain vahvistusta sille, että osaan oman alani asioita, kiittelee 25-vuotias Marika Kantola.
Sami Salmi, 25, piti erityisesti siitä, että mitään ei viikonlopun aikana tarvinnut tehdä yksin, vaan kaikki tehtiin ryhmissä. Kuhalampi kuuntelee nuorten palautetta tyytyväisenä, sillä juuri itsetunnon vahvistus ja yhteisöllisyys ovat olleet avainteemoja. Eikä ole sattumaa, että tämä kaikki tapahtui metsässä.
– Luonto oppimisympäristönä on nyt nouseva ilmiö. Monet luokkatilanteissa vaikeat asiat on helpompi oppia luonnossa. Leirimmekin todisti, että suomalainen on avulias ja puhelias, kun sen vie metsään, Kuhalampi nauraa.
Kuhalammen mukaan välittömyys ja aito kohtaaminen oli luonnonhelmassa luontevaa. Nuoret saivat vertaistukea toisiltaan, mutta puhuivat myös aikuisten kanssa avoimesti tulevaisuuden suunnitelmistaan. Kokemus oli myös projektipäällikköä itseään voimauttava.
Vaan kuinka tämä kaikki sitten välittyy mediapajan nuorten dokumentista, sitä ei vielä työryhmä itsekään täysin tiedä. Videomateriaalia on nyt käyty läpi kaksi päivää ja sitä editoidaan kiivaasti. Dokumentin ensi-ilta on hankkeen päätösseminaarissa Lahden hiihtomuseon auditoriossa 16. marraskuuta. Paikalle odotetaan noin sataa nuorten parissa työskentelevää ammattilaista.
———————————–
Tutkimustyötä käytännön kainalossa
Nuorten polun ohella Mun juttu -hankkeessa on rakentunut myös tutkimuspolku. Hankkeessa on tehty erityisesti luontopajojen vaikuttavuusarviointia, josta vastaa Päivi Virtanen Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluista. Hankkeen projektipäällikkö Anja Kuhalampi Lahden Yliopistokampuksesta kiittelee Virtasen osallistuvaa havainnointia, jonka ansiosta jo hankkeen aikana on voitu tehdä muutoksia käytännön toteutuksiin.
Tutkimuksessa hankitaan tietoa nuorten elämis- ja arvomaailmasta sekä arvioidaan pilottitoiminnan vaikutuksia nuorten hyvinvointiin ja elämänhallintaan, työ- ja opiskelumotivaatioon sekä ura- ja ammatinvalintasuunnitelmiin.
Mun juttu -hankkeen päätoteuttajana toimii Helsingin yliopisto. Paikallisia toteuttajia Lahdessa ovat lisäksi Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Lahden seudun ympäristöpalvelut, Outward Bound Finland ry sekä Suomen Urheiluopisto. Valtakunnalliseen toteuttajaverkostoon kuuluvat Taideyliopisto, Kajaanin yliopistokeskus sekä Keski-Pohjanmaan maakuntamuseo.
Lisätietoa Mun juttu -hankkeesta ja työn alla olevasta tutkimuksesta: www.munjuttuhanke.fi
Teksti: Terhi Kangas
Juttu on julkaistu Uusi Lahti -lehdessä 14.10.2017