- Tämä tapahtuma on mennyt.
Ruoka ja ympäristö -yleisötilaisuus
20.9.2012 klo 17:00 - 19:00
Fellmannia, Kirkkokatu 27
Yleisöluento ja pop-up ympäristökahvila
Lahden yliopistokeskus järjestää RUOKA JA YMPÄRISTÖ yleisöluennon Lahden seudun ympäristöviikolla
Punaisia jokia ja tulevaisuuden potentiaalia– kreikkalaisen oliiviöljytuotannon takapihoilla
Projektitutkija Suvi Konsti-Laakso, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Lahti School of Innovation
Elintarviketeollisuutta on sanottu Kreikan yhdeksi (ja ainoaksi) vientituotteeksi, mutta kestääkö se kaikilta osin kuitenkaan päivänvaloa? Oliiviöljyteollisuuden jätevesiyhtälöä on ratkottu ensimmäistä kertaa pohjoismaisesta näkökulmasta kansainvälisessä STinno-projektissa. Inspiraatiota ratkaisuun on haettu metsäteollisuuden jätevesien käsittelystä. Mitä yhteistä on pohjoisen metsäteollisuuden jäteillä ja Kreikan mikroyritysvaltaisella oliiviöljyalalla? Syntyykö uusia ratkaisuja etelän ja pohjoisen jätevesiosaamisen ristipölytyksestä?
Lue Konsti-Laakson esitys (pdf)
Mikrolevät hyötykäytössä – ravintoa ja eettistä energiantuotantoa
Tutkija Marika Tikka, Helsingin yliopisto ympäristöekologian osasto
Mikrolevät ovat monimuotoinen ryhmä vedessä eläviä organismeja, joita voidaan hyödyntää joko suoraan ravintona, ravintolisien raaka-aineena tai energiantuotannossa. Ne sisältävät runsaasti mm. proteiineja ja öljyjä sekä esimerkiksi terveysvaikutteisia omega –rasvahappoja. Siihen, mitä levät aineenvaihdunnassaan tuottavat, vaikuttavat lajin perusominaisuuksien lisäksi viljelyolosuhteet. Energiantuotannossa mikrolevät ovat eettinen vaihtoehto, koska niiden vaatima viljelypinta-ala on huomattavasti perinteisiä öljykasveja pienempi. Ne eivät siis kilpaile peltohehtaareista ruuantuotannon kanssa. Mikrolevien viljelyn ympäristökuormitusta voidaan pienentää hyödyntämällä kasvuympäristönä puhtaan makean veden sijasta erilaisia jätevesiä, joita ne samalla puhdistaisivat sitomalla siinä olevia ravinteita.
Lue Tikan esitys (pdf 1,1 Mt)
Ennen esityksiä ympäristöalan opiskelijat pystyttävät ympäristökahvilan klo 16.
Lisätiedot:
Lue tilaisuuden esite (pdf)
anne.antila()lahdenyliopistokeskus.fi tai p. 050 406 2648