Paikalliset tutkijat ja tutkimusaiheet tekivät jälleen Lahden tiedepäivästä onnistuneen ja suositun tapahtuman.
– Lahden tiedepäivä on alueen kattavin ja monipuolisin korkeakoulutapahtuma, joka on mitä parhain mahdollisuus kokoontua yhteen keskustelemaan ja jalostamaan ajatuksia totesi Lahden ammattikorkeakoulun rehtori Outi Kallioinen avatessaan 10. vuosittaisen tiedeseminaarin Lahdessa.
Professori Mikael Fogelholm nosti omassa avajaispuheenvuorossaan esille Tiedepäivän tämän vuoden teeman ” Think global, act local” ja viittasi ihmiskunnan suuriin haasteisiin (grand challenges), jotka ovat sellaisia yhteiskunnallisia haasteita, joilla on merkitystä ihmiskunnan tulevaisuudelle ja johon tarvitaan vuorovaikutusta tieteen tekijöiden kanssa.
– Tällaiseksi haasteeksi on nostettu se, että maailman väestön ikärakenne muuttuu. Paikallisesti tähän on vastattu muun muassa Ikihyvä-hankkeella, Fogelholm kertoo.
Ikihyvä Päijät-Häme pitkäjänteisen tutkimuksen malliesimerkki
Ikihyvä Päijät-Häme –tutkimushanketta juhlittiin Tiedepäivässä 10-vuotissymposiumin merkeissä. Ikihyvä on tullut tunnetuksi kymmenen vuoden aikana muun muassa siitä työstä, mitä hankkeessa on tehty kakkostyypin diabeteksen ehkäisemiseksi.
– Pelkästään Suomessa on nyt lähes 200 000 diagnosoitua kakkostyypin diabetestapausta ja diagnosoimattomia tapauksia saattaa olla Suomessa saman verran. Tieteellä on siis suuria haasteita ratkaistavana. Eikä riitä, että tehdään hyvää tutkimusta, vaan tutkijoiden pitää olla itse aktiivisesti välittämässä tietoa eteenpäin yhteiskunnan käyttöön. On hyvä muistaa, että ratkaisut tapahtuvat hyvin pitkälle alueellisella tasolla, Fogelholm sanoo.
Australialainen professori Brian Oldenburg vertasi omassa puheenvuorossaan kakkostyypin diabetestä 2010-luvun tsunamiin ja muistutti, että kakkostyypin diabetes ei ole vain korkean elintason maiden sairaus, sillä neljä viidestä diabeetikosta asuu kehittyvissä maissa.
– Olemme hyödyntäneet Ikihyvän tutkimustuloksia maailmassa ja soveltaneet niitä Australiassa ja myös esimerkiksi Intian Keralassa kakkostyypin diabetesta ehkäisevässä työssä. Olemme saaneet hyviä tuloksia, vaikka kulttuurit ovat hyvin erilaisia. Keralassa on järjestetty muun muassa kokkauskursseja ja kylissä on ollut liikkuvia mobiiliklinikoita, joissa ihmiselle opetetaan terveellisiä elämäntapoja ja ruokailutottumuksia, Maailman terveysjärjestön neuvonantajana toimiva Oldenburg kertoo.
"Kansainvälisyys hyödyttää Suomea myöspaikalliseti"
Lahden tiedepäivä huipentui Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin puheenvuoroon, joka veti Fellmannian auditorion täyteen väkeä.
– Meillä on yksi maailman parhaista koulutusjärjestelmistä. Me olemme yksi maailman vähiten korruptoituneita maista ja yksi maailman vähiten epäonnistuneesta maista. Meillä menee hyvin. Se johtuu myös siitä, että olemme kansainvälisiä. Kansainvälisyys on kautta aikain hyödyttänyt Suomea paljon, totesi Stubb.
Ministeri teki katsauksen kansainvälistymisen historiaan ja toi esiin, että nykyiselle Facebook- ja Twitter-sukupolvelle kansainvälistyminen on melko helppoa. Silti kannattaa muistaa, että aina ei ole ollut näin eikä kansainvälisyys ole ollut aikaisemmin itsestään selvää.
Stubb oli myös sitä mieltä, että Suomen brändi maailmalla on hyvä.
– Yleensä mielikuvat liittyvät tavalla tai toisella urheiluun ja Nokiaan. Ne liittyvät myös taloudenhoitoon, koulutukseen ja osaamiseen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että voisimme jäädä laakereillemme lepäämään, vaan kannattaa miettiä, miten voimme vielä entisestään parantaa mainettamme maailmalla.
Lahden tiedepäivä on jo käsite
Kymmenennen Lahden tiedepäivän teemoina olivat hyvinvointi (Ikihyvä), innovaatiot ja organisaation kehittäminen, luovat menetelmät, oppiminen ja koulutus, viestintä ja kulttuuri, ympäristötutkimus sekä ympäristö ja liiketoiminta.
Lahden tiedepäivä keräsi tänä vuonna noin 350 osallistujaa. Tiedeseminaarin järjestivät Lahden yliopistokeskus, Lahden ammattikorkeakoulu ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Vierumäen yksikkö.
Lahden kaupunki valitsi tapahtuman Vuoden korkeakouluteko -palkinnon saajaksi.
Lisätietoja:
viestintäsuunnittelija Anne Antila Lahden yliopistokeskus anne.antila(at)lahdenyliopistokeskus.fi
puh. 050 406 2648
ja viestintäsuunnittelija Helena Salakka Lahden ammattikorkeakoulu helena.salakka(at)phkk.fi
Lahden tiedepäivän esitykset tulevat nettisivuille viikon 48 aikana.
Linkki ohjelmaan ja esityksiin