TUTKIMUS

Lahti Living Lab

Lahti Living Lab on Lahden Yliopistokampuksella toimiva innovaatioalusta, joka keskittyy käyttäjälähtöiseen kehitykseen todellisissa ympäristöissä. Se on osa eurooppalaista Living Lab -verkostoa (ENoLL). Lahti Living Labin tavoitteena on edistää sellaista tutkimusta, kehitystä ja innovaatiotyötä, mitä tehdään yhteistyössä käyttäjien, yritysten ja julkisen sektorin kanssa.  

Lahti tarjoaa Living Lab -toiminnalle suotuisan ympäristön. Kaupungissa on vahva osallistamisen kulttuuri, joka näkyy esimerkiksi osallistavan budjetoinnin kokeiluina ja kumppanuuspöytien järjestämisenä.  Alueella on lisäksi pitkäaikaista kokemusta yliopistoyhteistyöstä. LUT-yliopisto ja Helsingin yliopisto ovat toteuttaneet lukuisia hankkeita yhdessä paikallisten kumppanien kanssa mm. ympäristöön, liiketoiminnan kehittämiseen ja hyvinvointiin liittyen. 

Mikä Living Lab? 

Living Lab on käyttäjäkeskeinen lähestymistapa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan.  Kuluttajat ja erilaiset käyttäjäryhmät nähdään tutkimustyön subjekteina ja tiedon tuottajina. He osallistuvat innovaatioiden kehittämiseen, jota tehdään ihminen edellä eikä esimerkiksi teknologia- tai muotoiluvetoisesti. Testiympäristöinä toimivat käyttäjien todelliset ympäristöt. 

Living Lab –ajattelun pääperiaatteita ovat yhteiskehittäminen, löytöretkeily, kokeilu ja arviointi. Käyttäjiä ja asiakkaita ei tyydytä vain kuuntelemaan, vaan heidät kutsutaan mukaan innovaatioprosessiin. 

European Network of Living Labs (ENoLL) on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon ja riippumaton Living Labien yhdistys. Sen tavoitteena on edistää Living Lab -konseptia, jotta voidaan vaikuttaa EU:n politiikkaan, verkottaa Living Lab -toimijoita ja mahdollistaa niiden toteuttaminen. Verkosto helpottaa tiedonvaihtoa, yhteisiä toimia ja hankekumppanuuksia sen lähes 500 jäsenen välillä eri puolilla maailmaa. Lahti Living Lab on ollut ENoLL:in jäsen vuodesta 2007 alkaen. 

Mitä Lahti Living Lab tarjoaa? 

Lahti Living Lab on kevytrakenteinen ja joustava innovaatioalusta. Sen tärkein tehtävä on tarjota Living Lab –ajattelusta kiinnostuneille tutkijoille pääsy ENoLL –verkoston tarjoamiin hyötyihin: potentiaalisiin yhteistyökumppaneihin, koulutuksiin ja parantuneisiin mahdollisuuksiin saada EU-rahoitusta. Uskottava kansainvälinen yhteistyöverkosto tekee rahoitushakemukesta vahvemman tai se voi olla jopa rahoituksen edellytys. 

Lahti Living Lab viestii paikallisille tutkijoille ajankohtaisesta ENoLL-toiminnasta ja auttaa pääsemään siihen mukaan sekä tarjoaa tukea paikallisten yhteistyökumppanien kartoittamiseen. 

Yliopistotutkijoita ja heidän yhteistyökumppaneitaan kannustetaan olemaan matalalalla kynnyksellä yhteydessä Lahden Yliopistokampuksen koordinaatioyksikköön mikäli heillä on suunnitteilla tai käynnissä Living Lab –ajatteluun sopiva hanke. 

Case-esimerkkejä 

Yhteinen lähiö: Mukkulan asukkaat osallistettiin asuinalueensa kehittämiseen  käyttäjälähtöisen suunnittelun, yhteissuunnittelun, kaupunkimuotoilun, taidelähtöisen etnografian ja taideperustaisen toimintatutkimuksen keinoin. Lisätietoa 

Nuorten osallistaminen: Yläasteikäiset koululaiset kirjoittivat aineita ja ideoivat tapoja kehittää Lahden suun terveydenhuollon palveluprosessia, tuoden esiin nuorten näkökulman terveyspalveluiden parantamiseen. 

Hoivarobotiikka: kehittämistyöhön otettiin mukaan käyttäjiä, hoivaorganisaatioita ja muita sidosryhmiä. Lisätietoa 

Kaupunkialueiden kehittäminen: Metsäkankaan ja Riihelän asukkaat, viranomaiset ja yritykset kiersivät yhdessä lähiöitä, tunnistaen kehityskohteita ja -mahdollisuuksia. Osallistava prosessi toi esiin asukkaiden näkemykset alueiden parantamisesta. 

Ympäristöystävälliset teot: Lahtelaiset asukasaktiivit ja Lahden ympäristöpalvelut kehittivät yhdessä ”Oma teko” -asukasfoorumin, jossa ideoitiin ja jaettiin tietoa ympäristöystävällisistä teoista. 

Tule mukaan 

Lahti Living Lab kutsuu kaikkia kiinnostuneita mukaan kehittämään kestäviä ja käyttäjälähtöisiä ratkaisuja. Olethan yhteydessä oman hankkeesi tiimoilta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, koska Lahti Living Labista voi olla hyötyä jo rahoituksen hakemisvaiheessa. 

Lisätietoa 

Ilmari Pirkkamaa 

asiantuntija, Lahden Yliopistokampus 

ilmari.pirkkamaa@lahdenyliopistokampus.fi 

+358 50 465 5468 

LAHDEN YLIOPISTOKAMPUS

Niemen kampus
Niemenkatu 73 (B-osa), 15140 Lahti
Mukkulankatu 19, 15210 Lahti
info(at)lahdenyliopistokampus.fi

Yhteystiedot

Facebook Twitter  Instagram