Valtakunnallinen varhaiskasvatuksen ruokailusuositus ja varhaiskasvatussuunnitelma edellyttävät pedagogisessa vastuussa olevalta henkilöstöltä uudenlaisia valmiuksia ja työkaluja. Lasten terveysongelmat ja haasteet ruokailutilanteissa ovat lisääntyneet samalla kun ympäristön tila ja kestävyyskysymykset vaativat enemmän huomiota. Samoilla toimilla voidaan onneksi ratkoa useampia haasteita samanaikaisesti. Uusia työkaluja tarjoava Terveyttä ja iloa ruoasta -kurssi pohjaa tutkittuun tietoon planetaarisesta terveydestä ja hyödyntää käytännön kokemuksia lahtelaisista päiväkodeista.

Hyvä terveys ja elämäntavat muodostuvat pitkälti jo lapsuusiässä ja liittyvät osaltaan ruokakasvatukseen. Tutkimusten mukaan yli puolet suomalaisista on ylipainoisia. Elintapoihin liittyvät sairaudet kuten lihavuus ja tyypin 2 diabetes ovat lisääntyneet eikä todellisia ratkaisuja ole löydetty. Lisäksi syntymekanismiltaan tuntemattomat, mutta kaupungistumiseen liitetyt immuunisäätelyn häiriöihin luokittelut sairaudet kuten tulehdukselliset suolistosairaudet ja allergiat ovat lisääntyneet. Taustalta on löydetty elintapojen lisäksi mm. yksipuolistunutta altistumista mikrobeille.

Terveyttä ja iloa ruoasta -kurssilla annetaan vinkkejä planetaarisen terveyden tukemiseen eli ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin edistämiseen nimenomaan varhaiskasvatusta silmällä pitäen. Esimerkiksi kasvisten viljely on oiva tapa oppia tuntemaan ruokaa, lisätä intoa ruoasta sekä altistaa luonnon hyville mikrobeille.

Eräissä lahtelaisissa päiväkodeissa on jo kokeiltu ja tutkittu kestävää ruokakasvatusta sekä ympäristön tilan parantamista. Kurssilla on mahdollista tutustua näihin esimerkkeihin. Humpulan päiväkoti on Vihreän lipun päiväkoti, jossa keskitytään mm. liikkumiseen ja lasten luontosuhteeseen. Päiväkoti kasvattaa lasten kanssa pihallaan omia tomaatteja, joita myös syödään yhdessä.

Päiväkoti on osallistunut myös Helsingin ja Tampereen yliopistojen toteuttamaan Adele -tutkimukseen, jossa tutkittiin lasten mikrobialtistusta ja heidän immuunipuolustusjärjestelmänsä tilaa. Metsämullan todettiin olevan hyödyllistä lasten terveydelle. Viljelylaatikkojen avulla lapset ovat innostuneet ruoan ja taimien kasvattamisesta ja yhdessä toimiminen on lisännyt myönteistä suhtautumista tulevaisuuteen. Päiväkoti on osallistunut myös RuokaAskel -tutkimushankkeeseen, jossa kehitettiin kestäviä ruokia ja vähennettiin hävikkiä.

Lahden esimerkkien lisäksi kurssilla käsitellään kestävän ruokakasvatuksen ja elämäntavan näkökulmien ajankohtaisia teemoja kuten uusia pohjoismaisia ravitsemussuosituksia, lapsen kehitysvaiheiden huomioimista, myönteisen ruokasuhteen tukemista ja toiminnan pedagogista pohjaa.

Opetushallituksen rahoittama osallistujille ilmainen kurssi toteutetaan viimeistä kertaa keväällä 2025.

Kurssi sivuaa sisältöteemaltaan Lahden Yliopistokampuksen, Lahden Kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen koordinoimaa Luontoaskel terveyteen 2022–2032 -ohjelmaa, joka yhdistää alueen ympäristö- ja terveystavoitteet. Ohjelman tavoitteena on tutkitulla tiedolla tukea planetaarista terveyttä eli ihmiskunnan terveyttä ja sitä ympäröivän luonnonjärjestelmien tilaa.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen kurssille HY+:n verkkosivujen kautta.

Lisätietoa

Laura Maijala
Kehittämisen asiantuntija, HY+
+358 50 560 9396
laura.maijala@hyplus.fi

Marju Prass
Asiantuntija, Lahden Yliopistokampus, Luontoaskel terveyteen -ohjelma
+358 50 593 7788
marju.prass@helsinki.fi