Tieto- ja viestintätekniikan taitojen päivittämiselle ja ylläpitämiselle on tarve monella työelämän alalla. ICT-taidoin varustettuja uusiakin osaajia tarvitaan vastaamaan muuttuvan ja kehittyvän ympäristön haasteisiin. LUT-yliopisto on mukana uudessa FITech ICT -projektissa, joka tarjoaa maksutonta täydennyskoulutusta osaamisen kehittämisestä kiinnostuneille. Opintoja voi suorittaa verkossa töiden ohessa.
– ICT-alan globaali osaajavaje näkyy erityisesti Suomessa ja jarruttaa merkittävästi yritysten kasvua. Joustavat ICT-koulutukset vastaavat osaamistarpeeseen, projektipäällikkö Uolevi Nikula LUT-yliopistolta pohjustaa.
Suomen teknillisten yliopistojen verkoston FITech ICT -projektissa on tarjolla muun muassa ohjelmointiin, tekoälyyn ja teolliseen internetiin (IoT) liittyviä perustason ja syventävän tason opintoja. Opinnot on tarkoitettu ICT-alalla kokemattomalle, mutta myös osaajalle, jolla on tarve syventää taitojaan.
Esimerkiksi ohjelmistotuotannon laaja kokonaisuus voi sopia henkilölle, vaikka sairaanhoitajalle, joka suunnittelee alan vaihtoa ja työllistymistä tietotekniikan alalle, Nikula sanoo.
Opiskele kesällä ohjelmoinnin perusteita
LUT-yliopisto isännöi FITech-verkostossa kesäkuussa alkavan ohjelmoinnin ja data-analytiikan perusteet –kurssin. Opinnot tulee suorittaa verkossa omaan tahtiin heinäkuun loppuun mennessä. Kurssilla asennetaan Python-ohjelmointiympäristö omalle koneelle ja tehdään sillä omia ohjelmia.
Harjoitustyönä tehdyllä ohjelmalla analysoidaan omaa sähkönkulutusdataa. Data visualisoidaan esimerkiksi Excelillä, jotta nähdään, miten sähköä on käytetty eri ajanjaksoina, Nikula kertoo.
Peruskurssin jälkeen osaamista voi syventää C-ohjelmoinnin kurssilla. Kolmas kurssi kehittää testaamistaitoja eli ohjelmoinnin laadunvarmistusta.
Sähkötekniikan opintotarjontaan kuuluva, teollista internetiä käsittelevä Iot-kokonaisuus alkaa syksyllä.
Kyselylomake kertoo oppimistarpeen
Uolevi Nikula kannustaa hakeutumaan mukaan FITechin kursseille, jos ICT vähääkään kiinnostaa. Perustason kurssit ovat yleensä avoimia kaikille, syventäville kursseille vaaditaan esitietoja.
Muuten tarvitaan oikeastaan vain intoa, motivaatiota ja aikaa opiskella. Joidenkin kurssien suorittaminen vaatii hyväksytyn tentin, Nikula kertoo.
Oman oppimistarpeensa voi kartoittaa kyselytyökalulla FITechin verkkosivuilla. Vastausten perusteella FITech tarjoaa kurssisuositukset.
Työkalun avulla myös organisaatiot voivat löytää tarpeellisia opintokokonaisuuksia. Yritysten koulutusvastaavat voivat suositella henkilöstölle tiettyjä kursseja työkalun avulla, Nikula vinkkaa.
LUT järjestää FITech ICT -kurssitarjontaan liittyvän infotilaisuuden Lahdessa tiistaina 23.4.2019 klo 13–16. Paikkana NiemiCampus, sali C248, Mukkulankatu 19.
Ilmoittaudu mukaan 22.4.2019 mennessä: http://bit.ly/fitech-lahti
Lappeenrannassa vastaava tilaisuus on torstaina 9.5.2019 klo 13–16 Assi Vapaudenaukiossa (Valtakatu 49–51). Ilmoittaudu mukaan Lappeenrannan tilaisuuteen 7.5.2019 mennessä: lut.fi/fitech-lpr )
Lisätietoja koulutuksesta ja tilaisuuksista:
Uolevi Nikula, p. 040 559 1374, uolevi.nikula@lut.fi
https://fitech.io/fitech-ict/
Osaamisen kartoituksen kyselytyökalu: https://fitech.io/big-picture/
FITech (Finnish Institute of Technology) on Suomen kaikkien tekniikan alan yliopistojen muodostama verkostoyliopisto. FITech on tuonut Suomeen uuden, joustavan tavan opiskella. FITechin innovaatioyhteisö on teknologiaosaajien sijoitus tulevaisuuteen: opiskelijat, tutkijat ja yritykset tekevät nyt yhteistyötä sen eteen, että Suomi ja yritykset saavat tekniikan ja ICT-alan huippuosaajia ja maailma innovaatioita.