LUT-yliopiston ansioitunut tutkimustyö CitiCAP-hankkeessa on saanut Lahden kaupungin Vuoden korkeakouluteko 2020 -tunnustuspalkinnon. Korkeakouluteko-kilpailussa palkitaan vuosittain teko, joka on ansiokkaasti edistänyt Lahden kaupungin kehittymistä korkeakoulukaupunkina.
CitiCAP-hankkeessa on suunniteltu ja toteutettu asukkaiden henkilökohtainen päästökauppa – ensimmäisenä maailmassa. Päästökauppaa käydään mobiilisovelluksella, joka perustuu liikkumismuodon tunnistukseen. Lahtelaiset asukkaat ovat osallistuneet hankkeeseen mm. vastaamalla kyselyihin ja haastatteluihin, antamalla palautetta ja käyttämällä ja testaamalla CitiCAP-sovellusta sen kehityksen eri vaiheissa. Hanketta toteuttavat Lahden kaupunki, LUT-yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu, Lahden seudun kehitys LADEC sekä viisi yritystä: Mattersoft, Moprim, Infotripla, Good Sign ja Future Dialog.
LUT-yliopiston tutkimustyö on tuonut hankkeen tueksi tietoa siitä, kuinka kaupunkiliikenteen kestävyysmuutosta voidaan tukea henkilökohtaisen päästökaupan keinoin. Oleellista on ollut selvittää, miten päästökauppa voidaan toteuttaa parhaalla mahdollisella tavalla ja käyttäjien näkökulmasta reiluin periaattein. Tutkimustyön avulla on kerätty arvokasta tietoa liikkumisesta Lahden alueella sekä siitä, millaiset yhteiskunnalliset tekijät, kuten COVID19, vaikuttavat kaupunkiliikkumiseen, päästöihin ja niiden muutoksiin.
CitiCAP-hankkeessa LUT-yliopiston tutkimuksen ydinryhmän muodostavat Ville Uusitalo, Tuuli von Wright, Elisa Uusitalo ja Atte Pitkänen, jotka työskentelevät kestävyysmuutoksen ja kestävyystieteen tutkimusryhmissä. Lisäksi hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa ovat olleet mukana useammat muut LUT-yliopiston toimijat, kuten Anna Kuokkanen ja Helena Kahiluoto.
”Tutkijan näkökulmasta kaikkein mielenkiintoisinta on ollut olla mukana kehittämässä kansainvälisesti kiinnostavaa liikkumisen henkilökohtaisen päästökaupan kokeilua ja ratkaisemassa erilaisia sen toteutukseen liittyviä haasteita. Tulevaisuudessa on kiinnostavaa tutkia sitä, millaisia vaikutuksia kokeilulla saatiin aikaan asukkaiden liikkumisen päästöihin”, kertoo apulaisprofessori Ville Uusitalo LUT-yliopistosta.
Korkeakouluteko-kilpailun valintatyöryhmä arvosti erityisesti LUT-yliopiston tutkimustyön kytkeytymistä Lahden kaupungin strategiaan rohkeana ympäristökaupunkina ja vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunkivuoteen. Teossa korostuvat yliopiston ja tutkimuksen merkitys julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhankkeissa sekä tulevaisuuden ratkaisujen synnyttämisessä.
”LUT-yliopiston tutkimuksessa kulminoituvat ajankohtaisuus ja kestävyys. Lahden kaupungin näkökulmasta merkittävässä ja mittavassa CitiCAP-hankkeessa yliopisto on ottanut tärkeän roolin ja yhdessä yrityksien ja muiden toimijoiden kanssa tuottanut tietoa ja ratkaisun, jolla tuetaan asukkaiden parempia liikkumisen valintoja. Juuri tällaista yliopistotekemistä Lahteen tarvitaan lisää.”, kertoo valintaryhmän puheenjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo Päijät-Hämeen yrittäjistä.
Lahden kaupunki myöntää vuosittain 4000 euron suuruisen tunnustuksen yhdelle tai useammalle organisaatiolle tai yksittäiselle henkilölle tuloksellisesta ja pitkäjänteisestä työstä tai uudesta lupaavasta avauksesta korkeakoulutuksen alalla. Tänä vuonna 4000 euroa suunnataan LUT-yliopiston tutkimusryhmälle CitiCAP -hankkeessa.
Korkeakouluteko-kilpailu on osa Lahden kaupungin strategista ”Lahti opiskelukaupunki”-kärkihanketta ja kilpailu on toteutettu vuosittain aina vuodesta 1995 alkaen.
Lisätietoja 2020 Korkeakouluteko-kilpailusta:
Valintatyöryhmän puheenjohtaja, Päijät-Hämeen yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo, p. 040 0854995
Valintatyöryhmän sihteeri, Lahden kaupungin kehityspäällikkö Henna Eskonsipo-Bradshaw, p. 044 4820838
Aiemmin vuoden korkeakoulutekotunnustuksella huomioidut:
1995 Lahden ammattikorkeakoulu
1997 Teknillisen korkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun verkostoyliopistotoiminta
1998 Käsityötieteen koulutuskokeilu
1999 Teknillisen korkeakoulun Aluetalousinstituutti
2000 Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti
2001 Lahden yliopistokeskuksen perustaminen
2002 Korkeakoulutasoisen ympäristöbiotekniikan opetuksen ja tutkimuksen käynnistäminen Lahdessa
2003 Hyvinvointipalveluiden tutkimus- ja kehittämistoiminta Helsingin yliopiston Tutkimus- ja koulutuskeskus Palmenian Lahden yksikössä
2004 XXIX SIL kongressi ja Lahden ammattikorkeakoulun innovaatiokeskuksen perustaminen
2005 Kaupunkitutkimuksen maisteriohjelma ja Ympäristötekniikan DI-ohjelma
2006 Suomen ammattikorkeakoulujen yrittäjyysverkosto FINPIN
2007 Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinja ja Ympäristöalan tutkimuksen, koulutuksen ja yritystoiminnan keskittymän muodostuminen Niemen alueelle
2008 Professori Vesa Harmaakorpi, Lappeenrannan teknillinen yliopisto
2009 Ikihyvä Päijät-Häme -tutkimus- ja kehittämishanke
2010 Uusiutuvan energian tutkimuskeskus Energon
2011 Oppimiskeskus Fellmannia
2012 Lahden tiedepäivä
2013 Fellamanin pelto -performanssi – taiteilija Kaisa Salmi
2014 Lahden ammattikorkeakoulun kampusradio eli LiMu Radio
2015 Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin ajoneuvomuotoilun koulutus
2016 Pääsihteeri Senja Jouttimäki, Lahden Yliopistokampus
2017 LUT-korkeakoulut -konsernin muodostaminen ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston toiminnan laajeneminen
2018 Päijät-Hämeen LUMA-keskus ja Tiedeluokka SOLU
2019 Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin REHOME-projekti