Sukella robottien maailmaan Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen innokkaan edustajan kertomuksen kautta.
Millennium X – Innokas 2016 Robotiikkaturnaus
Innokas-verkosto järjesti Innokas 2016 Robotiikkaturnauksen 20.-21.5.2016 Helsingissä Kaapelitehtaalla. 400 oppilasta kouluista ja kerhoista eri puolilta Suomea saapui Kaapelitehtaalle itse rakentamiensa robottien kanssa ja kisaili roboteillaan eri lajeissa. Mukana oli ensimmäisen kerran kisailijoita myös Virosta. Robottiturnaus oli osa Millennium X -tapahtumaa.
Turnauksessa kisailtiin RoboCup Junior– ja Innokas-lajeissa sekä ensimmäistä kertaa Suomessa myös First Lego League (FLL) ja VEX Robotics -lajeissa. Muut lajit olivat Lego-roboteille, mutta VEX Roboteilla oli oma sarjansa.
Vierailin tapahtumassa perjantaina 20.5. Aamun avasi juhlallisin menoin tapahtuman kummina toiminut opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Seuraavana on esiteltynä kilpailulajit muutamien kuvien kera.
Jalkapallo
Jalkapalloa pelataan 2 vs 2 tyyliin. Kummankin joukkueen maalivahti-robotti toimii itsenäisesti ohjelmakoodinsa mukaisesti ja kenttäpelaaja-robottia pelaajat ohjaavat tablettiin ladatulla valmiilla Lego-robotinohjaus -applikaatiolla.
Pelastus
Pelastus-sarjassa robotin pitää selvitä mustaa viivaa seuraten rata läpi. Radalla on risteyksiä ja esteitä, jotka pitää pystyä kiertämään.
Virallinen rata oli tänä vuonna kaksikerroksinen (ylempi kuva), mutta tulevaisuudessa rata saattaa koostua kevyemmistä ja halvemmista komponenteista (alempi kuva).
Tanssi ja Teatteri
Tanssi/teatterisarjassa oppilaat ovat kehitelleet oman koreografian/käsikirjoituksen, jossa robotit ovat osa tanssia/esitystä ja oppilaat tanssivat/näyttelevät robottien kanssa. Alla olevassa kuvassa oli valmistelut käynnissä esitystä varten, jossa kahden robotin kuljettama Titanic-laiva törmää jäävuoreen. Jack- ja Rose-robotit tanssivat etualalla elokuvan tunnusmusiikin soidessa taustalla.
Freestyle
Freestyle-sarjan teemana oli tänä vuonna Teknologiativoli. Tämän teeman alla joukkueet ovat saaneet rakentaa robotteja hyödyntäviä tivolimaailmoja tai –esityksiä. Alla muutamia esimerkkejä.
X Sumo
Alakouluikäisille suunnatussa X Sumo –lajissa robotin pitää ensin selvitä valkoista levyä pitkin mustaa viivaa seuraten itse sumoareenalle.
Tämän jälkeen alkaa robottien kamppailu eli toisen työntäminen pois areenalta. Voittaja on se, kumpi on viimeisenä pelialueella toimintakuntoisena. Valtamediat oli hyvin edustettuna paikalla ja tämäkin kamppailu tuli kuvattua mahdollisesti TV-uutisiin.
First Lego League (FLL)
FLL on kansainvälinen Lego-robottikilpailu, jossa kilpailijoiden rakentama robotti tekee etukäteen ilmoitetulla radalla aikarajan puitteissa juuri tietyt vaaditut tehtävät. Mitä useamman tehtävän robotti onnistuu tekemään, sitä paremmat pisteet joukkue saa.
Alemmassa kuvassa valkoinen robotti kuvan ylälaidassa on juuri lähdössä suorittamaan tehtäviä.
Tähän lajiin oli osallistujia myös Viron puolelta. Alla kuvia heidän pystyttämistä tukikohdista.
VEX Robotics
VEX Robotics –lajissa kilpailurobottien pitää annetussa ajassa kerätä tehtäväalueella olevia palloja ja siirtää ne kuvan oikeassa reunassa olevalle puomilla erotetulle maalialueelle.
Robotilla on kaksi eri ohjaajaa (pojat kuvan vasemmassa reunassa) ja tehtäväajan puolessa välissä robotin ohjaajaa vaihdetaan.
Yhteenveto
Kaapelitehtaalla huokui suuri tekemisen ja innostuneisuuden fiilis, niin lapsista kuin heitä ohjaamassa olleista aikuisistakin. Oli todella ilo seurata niin pienten kuin vähän isompienkin lasten puuhastelua robottiensa ympärillä. Koin lasten olevan myös ylpeitä aikaansaaduista esityksistään ja rakennelmistaan. Ja niin kuului ollakin. Kaksipäiväinen tapahtuma oli lapsille ikimuistoinen kokemus ja moni lapsi on varmasti saanut elinikäisen kipinän ja kiinnostuksen jatkaa tekniikan parissa myöhemmässä elämässään.
Mika Laitila