Tiedon ja oppimisen kohtaamispaikka Fellmannia sai vuoden korkeakoulutekotunnustuksen Lahden Tiedepäivän yhteydessä.
Fellmanniasta Lahden vuoden korkeakouluteko
Tiedon ja oppimisen kohtaamispaikka Fellmannia sai vuoden korkeakoulutekotunnustuksen tänään Lahden Tiedepäivän yhteydessä. Uuden ajan oppimiskeskus on alueen yliopisto- ja ammattikorkeakouluyhteistyön konkreettinen ilmentymä, todetaan tunnustuksen perusteluissa. Fellmanniassa toimivat Lahden ammattikorkeakoulu ja Lahden yliopistokeskus sekä yhteinen korkeakoulujen yhteiskirjasto, jota taloudellisesti ylläpitävät Lahden ammattikorkeakoulun ja Päijät-Hämeen koulutuskonsernin lisäksi Lahden kaupunki ja Helsingin yliopisto.
Koko Fellmannian uudistus ja toimintafilosofia toteuttaa Lahden seudun kolmea kärkeä: muotoilua, ympäristövastuullisuutta ja käytäntölähtöistä innovaatiotoimintaa.
Elokuun 8. päivänä ovensa avannut Tiedon ja oppimisen kohtaamispaikka Fellmannia on lyhyessä ajassa valloittanut niin päijäthämäläisen suuren yleisön kuin opiskelijat ja tiede-elämän edustajat.
Lahden yliopistokeskuksen pääsihteeri Senja Jouttimäki korostaa, että oppimisympäristöjen kehittämis- ja rakennustyö on ajankohtaista kaikissa yliopistoissa. Lahti on tässä suhteessa kärkijoukoissa
– Helsingin yliopistoon on valmistumassa Kaisa-talon kirjasto, "inspiroiva oppimisympäristö ja opiskelijan olohuone". Samoilla sanoilla voimme luonnehtia myös Fellmanniaa, hän toteaa ylpeänä.
Tutkimuksen, opetuksen ja oppimisen puitteet ovat Lahdessa Fellmannian myötä huimasti korkeatasoisemmat ja monipuolisemmat kuin ennen.
– Opetusta voidaan välittää myös muualta – Suomesta ja ulkomailta – joten opetustarjontaa on helppo laajentaa ja monipuolistaa, laadusta yhtään tinkimättä.
Jouttimäki muistuttaa, että Fellmannia ei olisi mahdollinen ilman mukana olevien osapuolten vahvaa yhteistyötä ja sitoutumista, joka ulottuu organisaatioiden ylimmästä johdosta käytännön työryhmiin.
– Fellmanniassa rikotaan ennakkoluulottomasti rajoja ja tehdään yhteistyötä eri koulutusasteiden ja organisaatioiden välillä. Yhtenä kantavana ajatuksena on, että yhdessä tekemällä syntyy uutta osaamista ja uudenlaisia konsepteja ja että palveluja muotoillaan käyttäjien tarpeiden mukaan. Esimerkiksi opiskelijoiden mukanaolo suunnittelussa ja tekemisessä on Fellmannia-ajattelun ytimessä.
– Fellmannian operatiivisesta toiminnasta vastaa Tieto- ja kirjastopalvelut kokonaisuudessaan. Vahvoina käyttäjinä ovat Lahden ammattikorkeakoulun lisäksi tänä syksynä mm. Lahden yliopistokeskuksen Studia Generalia – luennot, kertoo tietopalvelujohtaja Sirkku Blinnikka.
Aiemmin vuoden korkeakoulutekotunnustuksella huomioidut:
1995 Lahden ammattikorkeakoulu
1997 Teknillisen korkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun verkostoyliopistotoiminta
1998 Käsityötieteen koulutuskokeilu
1999 Teknillisen korkeakoulun Aluetalousinstituutti
2000 Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutti
2001 Lahden yliopistokeskuksen perustaminen
2002 Korkeakoulutasoisen ympäristöbiotekniikan opetuksen ja tutkimuksen käynnistäminen Lahdessa
2003 Hyvinvointipalveluiden tutkimus- ja kehittämistoiminta Helsingin yliopiston Tutkimus- ja koulutuskeskus Palmenian Lahden yksikössä
2004 XXIX SIL kongressi ja Lahden ammattikorkeakoulun innovaatiokeskuksen perustaminen
2005 Kaupunkitutkimuksen maisteriohjelma ja Ympäristötekniikan DI-ohjelma
2006 Suomen ammattikorkeakoulujen yrittäjyysverkosto FINPIN
2007 Lahden ammattikorkeakoulun musiikkiteatterilinja ja Ympäristöalan tutkimuksen, koulutuksen ja yritystoiminnan keskittymän muodostuminen Niemen alueelle
2008 Professori Vesa Harmaakorpi, Lappeenrannan teknillinen yliopisto
2009 Ikihyvä Päijät-Häme -tutkimus- ja kehittämishanke
2010 Uusiutuvan energian tutkimuskeskus Energon
Lisätietoja:
Senja Jouttimäki, pääsihteeri, Lahden yliopistokeskus, 050 5958 953