Helsingin yliopiston Lahden rahasto jakoi keväällä apurahoja Lahden seudun ja Päijät-Hämeen kehittämistä tukeviin opintoihin ja tutkimukseen jo neljättä kertaa. Rahastosta jaettiin yhteensä kolme kappaletta 4000 euron ja neljä kappaletta 2000 euron apurahoja Helsingin yliopiston opiskelijoille ja tutkijoille.
Niemen kampuksella työskentelevät väitöskirjatutkijat Marju Prass ja John Allen saivat molemmat apurahoista suuremman.
Lupiini on vieraslaji täynnä kysymyksiä
kuva: Marju Prass
Marju Prass tutkii Pohjois-Amerikasta kotoisin olevaa, mutta Suomessa alati yleistyvää vieraslajia komealupiinia. Hän kuvaa tutkimustyötä seikkailuksi salaperäisessä maailmassa, jossa joka käänne johtaa uuteen ja kiinnostavaan.
– Pohjois-Amerikassa tämä kasvi esiintyy vain pieninä laikkuina. Samalla tavalla meidän päivänkakkaramme valloittaa Pohjois-Amerikkaa. Miksi näin tapahtuu? Vastaus löytyy monimutkaisista vuorovaikutussuhteista, Prass sanoo.
Ilmiön ymmärtämiseksi vieraslajien tutkijan on tarkasteltava kohdettaan monesta eri näkökulmasta:
– Ovatko alkuperäiset lajit sopeutuneet uuteen lajiin? Olisiko sillä ehkä ennestään tuntemattomia biokemiallisia yhdisteitä, joten alkuperäiset lajit eivät pysty kilpailemaan tai hyökkäämään uutta lajia vastaan? Miten vieraslaji vaikuttaa elinympäristön mikrobistoon ja patogeenien leviämiseen? Leviämisen mekanismeja on useita. Jokaisella lajilla on oma maailma vuorovaikutuksineen, joka muuttuu ajassa. Nämä vuorovaikutukset ovat hyvin kiinnostavia, Prass summaa.
Tutkimustuloksia meille kaikille tutusta lupiinista ei tarvitse enää odottaa kauaa, sillä Prassin tutkimusprojekti alkaa olla loppusuoralla:
– Olen kerännyt kokeiden avulla kaiken tarvitsemani tiedon ja suurelta osin analysoinut sen. Nyt kirjoitan väitöskirjaani valmiiksi. Apuraha auttaa minut tässä viimeisessä ponnistuksessa, jotta valmistun keväällä 2021.
Koirat kaupunkiympäristön muokkaajina
John Allenin tutkimuskohde on vielä lupiiniakin tutumpi: koirat, mutta näkökulma on uusi. Väitöskirjatyössään Allen tarkastelee koirien vaikutusta kaupungin puistoihin ja muihin viheralueisiin.
– Koirien vaikutus urbaaniin alueeseen on kiinnostanut minua jo usean vuoden ajan. On hienoa voida nyt tutkia aihetta ja huomata, että todellinen tilanne vastaa monelta osin omia ajatuksiani.
Allen on ollut tuttu näky Lahden keskustan viheralueilla ja moni vastaantulija onkin tullut kiinnostuneena juttusille:
– Toistaiseksi olen projektissani nauttinut erityisesti keskusteluista, joita olen käynyt kaupunkilaisten kanssa tehdessäni tutkimusta Lahden puistoissa. Ihmiset ovat olleet ystävällisiä ja kiinnostuneita työstäni ja sen tuloksista. Nuorena tutkijana se tuntuu hyvältä!
Prosessi on sujunut toistaiseksi hyvin, vaikka se ei aina ole ollut helppoa:
– Tutkimukseni edistyy, vaikka välillä vauhti tuntuu hitaalta. Monet käyttämistäni metodeista ovat uusia laboratoriollemme, joten meillä on ollut ja on haasteita sen suhteen. Asiat kulkevat kuitenkin pääosin aikataulussa ja työstän parhaillaan ensimmäistä käsikirjoitusta. Tämä apuraha auttaa kattamaan kustannuksia maaperän kaasunäytteistä, joita otan ensi kuussa. Apurahan turvin voin myös syödä jatkossakin!
Helsingin yliopiston Lahden rahaston apurahat 2020:
4000 euroa: John Allen, Anni-Maria Lassila, Marju Prass
2000 euroa: Karoliina Bergström, Sofia Kaipainen, Kiia Lehtinen, Lotta Yli-Kuivila
Helsingin yliopiston rahastot
Helsingin yliopiston rahastoihin kuuluu yli 300 rahastoa, jotka ovat yliopiston ystävien, alumnien ja muiden tukijoiden perustamia. Jokaisella tieteenalalla on omat rahastonsa, joista rahoitetaan tieteenalakohtaisia tutkimusprojekteja sekä tieteenalan tutkijoita ja opiskelijoita. Tieteenalakohtaisten rahastojen lisäksi yliopistolla on myös muita itsenäisiä rahastoja. Rahastojen varat muodostuvat vuosisatojen aikana Helsingin yliopistolle lahjoitetusta omaisuudesta. HY:n Lahden rahaston varat ovat muodostuneet HY:n Lahden tutkimus- ja koulutuskeskuksen 20-vuotisjuhlarahastoon tehdyistä lahjoituksista ja varoista, jotka ovat muodostuneet toteutettaessa HY:n Lahden toimintaa eri rahastojen kautta.
Lisätiedot:
Helsingin yliopiston Lahden rahaston hoitokunnan puheenjohtaja, professori Heikki Setälä
p. 0503160554, heikki.setala@helsinki.fi