Veden analysointia ympäristöekologian laitoksella ja jääkauden aikaisten kalliomuodostelmien tutkimista Hollolan Pirunpesällä. Nelipäiväinen tiedekurssi tutustutti kolmisenkymmentä Lahden ja Pietarin alueen nuorta opiskelijaa päijäthämäläiseen ympäristön- ja veden suojeluun.

Itämeri yhdistää Lahden ja Pietarin seudun opiskelijoita

"(c)phluma"

Veden analysointia ympäristöekologian laitoksella ja jääkauden aikaisten kalliomuodostelmien tutkimista Hollolan Pirunpesällä. Nelipäiväinen tiedekurssi tutustutti kolmisenkymmentä Lahden ja Pietarin alueen nuorta opiskelijaa päijäthämäläiseen ympäristön- ja veden suojeluun.

LADECissa projektipäällikkönä työskentelevä Saija Tillgren kertoo, että kaksi kertaa vuodessa, vuoroin Pietarissa ja Lahdessa järjestettävä opintovierailu on osa lukion Tiede2-kurssia. Kurssin tavoitteena on kasvattaa nuorten ympäristöekologista tietämystä ja tutustuttaa heitä kansainväliseen vesiteknologiaosaamiseen.

-Itämeri yhdistää suomalaisia ja venäläisiä nuoria. Sen puhtaana pitäminen ja saastumisen torjunta ovat yhteisiä intressejämme, Tillgren toteaa.

Osana Kansainvälisen vesiosaamiskeskuksen vuosittaista ohjelmaa Lahden alueella on jo vuosia järjestetty lukioiden välistä yhteistyötä ns. "Vesijärvi"-kurssilla. Sittemmin kurssi on muotoutunut Lahden lukioiden ja Pietarin lukiolaisten väliseksi Tiede 2-kurssiksi. Sitä järjestävät Lahden lukiot, Päijät-Hämeen LUMA-keskus, Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy sekä Pietarin vesilaitoksen lasten ekologinen keskus. Vuonna 2017 kurssin toteuttamista tukee Cultura-säätiön apuraha.

Rikastuttavia kulttuurieroja

Lahden Lyseon biologian opettaja Petri Ojala kertoo, että syyskuisella Tiede2-kurssilla mukana olleet kolmisenkymmentä noin 16-vuotiasta nuorta pääsivät mm. analysoimaan Lahden Pikku-Vesijärvestä ja Päijänteestä otettuja vesinäytteitä sekä tutustumaan Lammin biologisen aseman toimintaan.

Innokkuudesta ei ole ollut pulaa, sillä pietarilaiset nuoret oli karsittu mukaan erilaisten kilpailujen ja harjoitustöiden kautta. Suurin osa lahtelaisista oppilaista on puolestaan luonnontiedepainotteisella LUMA-linjalla ja osalla on aiheeseen liittyviä harrastuksia. 

-Opiskelun lisäksi nuoret tutustuivat toisiinsa ja viettivät aikaa yhdessä. Koko joukko yöpyi Lammilla, jonka illanviettoon venäläiset nuoret olivat kehittäneet erilaisia pelejä, leikkejä ja yhteislauluja. Siinä missä suomalaisnuoret ovat verrattain rauhallista porukkaa, venäläiset ovat iloisia ja äänekkäitä. Yhteistä juteltavaa tuntui löytyvän pikkuhiljaa, Ojala kertoi.

Tiedettä tekemässä

Nelipäiväisen vierailun ohjelman suunnittelussa mukana ollut ja Pirunpesän vierailua ohjannut Helsingin yliopiston asiantuntija Noora Kivikko sanoo, että kurssin tavoitteena on tukea ja herättää nuorten innostusta tieteeseen.

-Nuoret tekivät Niemen kampuksen ympäristöekologian laitoksella innolla laboratoriotöitä ja kyselivät paljon. Se oli kiitollista heitä ohjanneille asiantuntijoillekin, Kivikko totesi.

Hän toivoo, että lahtelais-pietarilainen koululaisyhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa.

-Vesistöjen suojelun tarvetta ja etenkin Itämeren tilannetta on tärkeää ymmärtää. Erilaisia tutkimusmenetelmiä ja -keinoja on helppoa esitellä nuorille, jotka ovat jo lähtökohtaisesti kiinnostuneita aiheesta, Kivikko päättää.

Alkuperäinen juttu LADEC:n sivuilla.

TARU SCHRODERUS