Levän kasvattaminen ei ensikuulemalta kuulosta huippututkimukselta tai tulevalta kannattavalta liiketoiminnalta, mutta Elina kertoo toisin ” Tutkimiemme suomalaisten järvilevien hieno puoli on se, että ne sisältävät antioksidantteja sekä Omega-3-rasvahappoja, levät ovat myös hyvin proteiinipitoisia. Tulevaisuudessa voidaan saada helposti ja ilman kiertotietä niitä ravintoaineita, mitä nykyisin saadaan usein kalaa syömällä. Kalakannathan ovat nyt jo ylikalastettuja. Levämassaa voidaan jalostaa ihmisravinnoksi. esim. uuttamalla tai sitä voidaan käyttää jauhemuodossa osana vaikkapa leipomotuotteita.”
Levän kasvattaminen ja sen hyötykäyttö on myös kiertotaloutta parhaimmillaan. ”Samalla kun levä kasvaa, se ottaa ravinteita vedestä ja puhdistaa sen. Levän kasvatuksessa voidaan hyödyntää erilaisia ravinteikkaita vesiä, kalankasvattamon vesien lisäksi esim. leipomojen likovesiä tai vaikkapa panimovesiä. Levät käyttävät näistä vesistä ravinteet ja näin puhdistavat veden.”. Tämä hän on tietysti win-win tilanne ympäristölle ja tuottaa uuden tyyppistä liiketoimintaa kiertotaloudessa.
Uuden laiteen avulla levän kasvatusta voidaan tehdä samalla tavalla kuin levää kasvatetaan teollisessa mittakaavassa. Tarkoituksena on saada tutkimuksen ohella kehitettyä levänkasvatuksesta oikeaa liiketoimintaa. Levätuotteiden käyttö meillä on vielä marginaalista, mutta sen merkitys tullee lähivuosina kasvamaan. Todennäköisesti eläinperäisten käyttö proteiinin lähteenä vähenee ja uudet tuotteet tulevat tilalle.
Lisätiedot tutkija Elina Peltomaa
p. 044 3272565
elina.peltomaa@helsinki.fi
Kuva Tuukka Ryynänen