Alueen korkeakoulujen yhdessä toteuttamaan Co-design Better Urban Living and Wellbeing -kesäkouluun osallistui lähes 60 nuorta. Planetaarinen terveys on kansainvälisesti ajankohtainen teema ja osallistujia saapui Suomen lisäksi mm. Itävallasta ja Espanjasta.

Kesäkoulu järjestettiin 27.5–7.6. Niemen kampuksella Lahdessa. Sen aikana opiskelijat perehtyvät ihmisten ja luonnon hyvinvointiin erilaisten alustusten, ryhmätöiden ja eri puolelle kaupunkia suuntautuneiden vierailujen kautta. Ohjelma sisälsi myös runsaasti vapaampaa yhdessäoloa. Aiemmilla toteutuskerroilla hioutunut konsepti osoittautui jälleen toimivaksi.

Planetaarinen terveys tarkoittaa ihmiskunnan terveyttä ja luonnonjärjestelmien tilaa, josta se riippuu. Kesäkoulussa käsiteltiin mm. planeetan rajoja ja ihmisen ympäristövaikutuksia, ilmastonmuutoksen ja muiden ympäristömuutoksien aiheuttamia haasteita ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille sekä etsittiin ratkaisuja, jotka samanaikaisesti parantavat ihmisen ja muun luonnon hyvinvointia ja planetaarista terveyttä.

Lahden tiedeyhteisöstä mukana olivat luentoja pitämässä mm. professori Lassi Linnanen (LUT-yliopisto), akatemiatutkija Riikka Puhakka (Helsingin yliopisto) ja yliopettaja Eeva Aarrevaara (LAB-ammattikorkeakoulu). Mukana oli myös ulkomaisia asiantuntijoita, kuten luennon ”Japanese Landscape and Japanese Cities” pitänyt professori Keiro Hattori Berliinin teknillisestä yliopistosta.

Yhdestä Euroopan suurimmista yliopistoista, Madridin Complutense-yliopistosta mukana olivat viestinnän yliopisto-opettajat Liisa Hänninen ja Noelia Garcia Castillo. He pitivät opiskelijoille työpajan tiedeviestinnän perusteista.

”Olemme tietysti tyytyväisiä siihen, että näin moni tutkija ja opettaja on jälleen halunnut lähteä tähän mukaan. He edustavat eri tieteenaloja, mutta haluavat kukin omalta osaltaan olla mukana ratkomassa nykyisiä ympäristö- ja terveyshaasteita. Tutkimustiedon välittäminen nuorille on tärkeä osa tätä,” kertoo kesäkoulun koordinaattori Kaisa Vuorivirta Lahden Yliopistokampukselta.

Osallistujia piknikillä Pikku-Vesijärven puistossa. Kuva: Jaakob Lahtinen

Kesäkoulu on saanut myös pitkäaikaisia ”kanta-asiakkaita”. Markus Kretschmer toimii tuotesuunnittelun ja muotoilun johtamisen professorina Itävallassa FH Oberösterreich ammattikorkeakoulussa. Kretschmer toi opiskelijaryhmän paikalle jo kolmatta kertaa.

”Nautin todella kesäkoulusta oppilaideni kanssa vuosi toisensa jälkeen – ja hekin nauttivat siitä. Se on heille loistava tilaisuus hankkia taitoja, joita tarvitaan enemmän kuin koskaan: luovuutta, empatiaa, kulttuurista ymmärrystä, yhteistyötä ja monia muita taitoja. Nämä ovat välttämättömiä nuorille, jotka muovaavat tulevaisuuttamme. Työskentely tosielämän haasteiden parissa sekä ammattimaisesti järjestetty retki- ja kulttuuritoimintaohjelma ovat aina suuri ilo”, professori Kretschmer sanoo.

Kaikki opiskelijatiimit pitivät kesäkoulun lopussa omat esityksensä, joiden pitämiseen he olivat saaneet vinkkejä ja tukea. Esityksistä näkyi nuorten aito kiinnostus opittuihin asioihin ja opetustila täyttyi pian kysymyksistä ja keskustelusta.

Kesäkoulun järjestivät Helsingin yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu, LUT-yliopisto ja Lahden Yliopistokampus tiiviissä yhteistyössä Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kanssa.

Lisätietoa

Kaisa Vuorivirta, kesäkoulun koordinaattori, Lahden Yliopistokampus
kaisa.vuorivirta@lahdenyliopistokampus.fi
050 3160 528

Sari Horn, kesäkoulun koordinaattori, LUT-yliopisto
sari.horn@lut.fi
050 3871 900