Tiedepäivässä on virallisten teemasessioiden lisäksi paljon muutakin ohjelmaa.
Klo 11.40-12.00 esittelyssä on Sitran RATKAISU 100-kilpailu. Ratkaisu 100 on Suomen suurin sosiaalisten innovaatioiden haastekilpailu. Ratkaisu 100:ssa etsitään ratkaisuja haasteeseen, joka kantaa nimeä Kaikkien osaaminen käyttöön. Kilpailijoiden tulee kehittää ratkaisu, joka mahdollistaa osaamisen ja kykyjen paremman tunnistamisen ja hyödyntämisen maailmassa, jossa ihmiset ja tieto liikkuvat entistä enemmän maasta toiseen.
Kaikkien aikojen Salpausselkä on vuorossa klo 12.00-14.00, sessio on Päijät-Hämeen tutkimusseuran. Hallitseva, helposti hahmotettava Salpausselkä jakaa Päijät-Hämeen eteläiseen viljelytasankoon sekä Järvi-Suomeen. Jääkauden luoma muodostuma on kaikkina aikoina ollut maakunnan keskeinen elementti. Eräät ensimmäiset valtakunnalliset tiet syntyivät Salpausselille kuten myöhemmin rautatie ja Lahden kaupunki.
Ihmisen suhde Salpausselkään on vaihdellut eri aikoina. Pyyntikulttuurin aikana löytyi suoja ja ruoka sen rannoilta. Agraarivaiheen edustajat löysivät viljavat rinnemaat ja teollisuus edullista tuotantoaluetta. Muodostuman luonnonvaroja käytettiin suruttomasti, ennen kuin yleisesti tunnistettiin sen ainutlaatuisuus ja pohjavesivarojen korvaamattomuus. Päijät-Hämeen tutkimusseuran esitelmät käsittelevät aihetta eri näkökulmista ja perustuvat lähiaikoina ilmestyvään, monitieteelliseen, Kaikkien aikojen Salpausselkä julkaisuun.
Klo 14.00-15.00 siirrytään ruokakulttuuriin eli Herkullista arkiruokaa ja hieman hifistelyä! – Molekyyligastronomiaa! Molekyyligastronomian päämääränä on tutkia mm., miten eri valmistusmenetelmät muuttavat ruoan aineosia ja miten ne vaikuttavat ruoan makuun ja koostumukseen. Myös ruokailuympäristö, kaunis kattaus ja hyvä seura vaikuttavat ruoasta syntyvään nautintoon. Hyvä arkiruokasi, jauhelihakastike, voi muuttua herkulliseksi kastikkeeksi, kun huomioit muutamat keittiömestareiden tuntemat valmistusmenetelmät! Juhliin voit valmistaa jotain hieman erikoisempaa: tomaatti-dashia ja naudan sisäfilettä. Session vetää Päijät-Hämeen kemistit/Eila Hämäläinen