Tiedepäivä on lahtelaisten tieteentekijöiden ja yleisön joka marraskuinen kohtaamisareena. Tapahtuma järjestettiin jo viidettätoista kertaa ja päivän aikana FelmanniCampuksella kuultiin kymmenittäin esityksiä tieteen eri aloilta.
Myös yrittäjyys ja tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuudet olivat vahvasti mukana, sillä perinteinen tapahtuma uudistui Future Business Summit -aamulla, joka järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Täysi sali yrittäjyydestä kiinnostuneita tiedepäivän osallistujia sai nauttia rautaisannoksesta tuoreita ajatuksia tulevaisuustutkija Ilkka Halavan, teknologia-asiantuntija Teemu Arinan ja sijoittaja Kim Väisäsen intensiivisissä esityksissä.)
Päivä jatkui yrittäjyyden teemojen ympärillä myös Lahden Yliopistokampuksen omien asiantuntijoiden monipuolisissa esityksissä LUT:n dosentti Tuija Oikarisen vetämässä Yrittäjyyden tulevaisuuden askeleita -osioissa.
– Nuorten into yrittäjyyteen on jopa 20-kertaistunut kymmenessä vuodessa. Nuoret haluavat tutustua liiketoiminnan pyörittämiseen ihan käytännössä. Yrittäjien ja nuorten kohtaamisia ja joustavia polkuja matalan kynnyksen yrittäjyyteen on kehitetty Matkalla duuniin -palvelun yrittäjyyspolulle, Oikarinen kertoi omassa puheenvuorossaan.
Yrittäjyyskasvatuksen tarve vain kiihtyy, mikäli tulevaisuudentutkija Ilkka Halavan näkemyksiin on uskominen. Hän ennusti aamun Future Business Summitissa, että palkkatyöläisten määrä tulee seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana romahtamaan totaalisesti.
Tiede jalkautuu lahtelaisten arkeen
Samaan aikaan eri puolilla FelmanniCampusta keskityttiin muun muassa seuraaviin teemoihin: kiertotalous ja energia, digitalisaatio hyvinvointipalveluissa, elinympäristö ja terveys sekä lapset, nuoret ja osallistaminen. Myös monikulttuurisuutta tarkasteltiin laajasti maahanmuuttajia suomalaisilla koulutus- ja työllistymispoluilla käsittelevässä seminaarissa.
Fellmannin kulmassa julkistettiin Päijät-Hämeen tutkimusseuran vuosikirja ”Lahden keskuksesta Palmeniaksi” ja palattiin Lahden MM-kisoihin kivijalkayrittäjän silmin.
Vaikka tiedepäivän annissa vilahteli siellä täällä haastavaa tieteellistä terminologiaa, sai tiedepäivän vieras ilokseen huomata, kuinka lähelle tiede tuleekaan kaupunkilaisten arkea. Konkreettisten esimerkkien kautta monet tieteelliset yksityiskohdat avautuivat lopulta ymmärrettäviksi ja kaikille päijäthämäläisille tarpeellisiksi kokonaisuuksiksi. Esimerkkejä käytiin läpi muun muassa tiedepäivän loppupuheenvuorona toimineessa paneelikeskustelussa kaupunkisuunnittelun esteettisistä arvoista.
Lapsiperheitä koskettaviin aiheisiin taas lukeutuivat päiväkotien viherpihojen vaikutukset lasten hyvinvointiin sekä lahtelaisille alkukesästä tehdyn internet-kyselyn tulokset. Kaikkiaan 503 vastaajaa tavoittaneella kyselyllä haluttiin saada aitoa käyttäjänäkökulmaa leikkialueiden kehittämiseen. Aiheesta voi lukea lisää Etelä-Suomen Sanomien artikkelista.
Tiedepäivä huipentui jälleen iltajuhlaan, jossa juhlittiin muun muassa Vuoden korkeakoulutekoa. Vuoden korkeakouluteko -tunnustuspalkinto myönnettiin tänä vuonna suomalaiseen korkeakoulujärjestelmään aidosti uutta luovalle järjestelylle ja merkittävälle askeleelle korkeakoulutoiminnan vahvistamiseksi Lahdessa. Lue lisää
Kaikille avoimen ja maksuttoman tapahtuman järjestivät Lahden ammattikorkeakoulu, Lahden Yliopistokampus ja HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun Vierumäen kampus.
teksti Terhi Kangas