PALVELUT
Yritysyhteistyö opetuksessa
Alla olevat videot on tehty edistämään yritysyhteistyötä opetuksessa. Videoprojektissa ovat olleet kumppaneina Aalto-yliopisto ja Lahden Yliopistokampus. Videot on tarkoitettu opettajille, kurssien suunnittelijoille ja opetuksen kehittäjille.
Yritysyhteistyö opetuksessa pitää sisällään mm. opiskelijaprojektit, gradut, caset ja laajasti ajatellen kaikki tapahtumat, joissa oppilaitoksen ja yrityksen yhteistyö edistää opiskelijoiden oppimista ja osaamisen karttumista.
Yritysyhteistyö opetuksessa -videosarjassa käsitellään asioita, jotka ovat samaan aikaan hyvin yksinkertaisia ja erittäin haastavia. Sama asia voi tuntua yhdestä opettajasta itsestäänselvyydeltä ja toisesta aivan uudelta ja vieraalta.
Videoiden tarkoitus on antaa esimakua yhteistyön maailmasta, onnistuneista konsepteista ja myös haasteista ja niiden ratkaisemista. Yhteistyön maailma on laaja ja aiheesta voisi tehdä useita tunteja kestävän seminaarisarjan.
Nyt tehdyt videot ovat luonteeltaan ”teasereitä” eli lyhyitä esittelyitä yhteistyön mielenkiintoisesta maailmasta. Asiasta laajemmin kiinnostuneiden kannattaa tutustua Aalto-yliopiston julkaisemaan Yritysyhteistyö opetuksessa – Opas yliopistoille ja yrityksille -kirjaan. Kirjan PDF-version voi ladata tämän sivun lopusta.
Yritysyhteistyökäytännöt, tarjoama ja hinnoittelu voivat vaihdella eri yliopistoissa ja korkeakouluissa, sekä myös yksittäisen yliopiston sisällä. Videoiden katsojan on siis hyvä selvittää kunkin yliopiston, koulun, tiedekunnan ja laitoksen omat yksilölliset toimintatavat.
Video 1: Win-win-win
Ensimmäisessä videossa esitellään yritysyhteistyötä kolmesta näkökulmasta: opettajan, opiskelijoiden ja yrityksen näkökulmasta. Jotta yhteistyö toimii, tulee sen täyttää eri toimijoiden tarpeet. Parhaimmillaan kaikki voittavat.
Esimerkkinä on Konecranesin kanssa yhteistyössä tehty projekti, jossa oli opiskelijoita eri maista ja koulutusaloilta.
Video on englanninkielinen.
Video 2: Yritysyhteistyö opiskelijaprojekteissa
Videossa keskitytään opiskelijaprojekteihin; mitä projektit ovat ja miten ne eroavat esimerkiksi opinnäytetöistä.
Esimerkit:
- Alueellisesti painottunut opiskelijaprojektikonsepti: Lahti Venture Program
- Kansainvälinen opiskelijaprojektikonsepti: Aalto ME 310
Video 3: Opinnäytetyöt
Yritykselle tehtävät opinnäytetyöt ovat yksi vanhimmista yritysyhteistyön muodoista. Videossa käsitellään mm. seuraavia asioita:
- Opettajan rooli yritykselle tehtävissä opinnäytetöissä
- Opinnäytetyön hinta yritykselle
- Opinnäytetyöstä maksamisen eri muodot
- Opinnäytetöiden julkisuus, voiko opinnäytetyön salata?
Video 4: Yritysyhteistyön tuotteistaminen
Tuotteistaminen saattaa olla joillekin opettajille hieman vieraampi alue. Tuotteistamalla yhteistyöstä tehdään kumppanille helppoa ja helposti hahmotettavaa.
Esimerkkinä Rahapaja Oy:n projekti
Video 5: Yritysten kontaktointi
- Miten otetaan yhteys yrityksiin, kun lähdetään rakentamaan yhteistyötä
- Miten toimia, jos valmiita kontakteja ei ole olemassa
- Muistilista yliopiston edustajalle, joka hakee yrityskumppaneita.
Video 6: Sopimukset
Videolla käsitellään juridisia asioita, joista on hyvä olla selvillä, kun yhteistyöstä sovitaan. Usealla koulutusorganisaatiolla on jo oma lakimies, joka voi tukea sopimusten tekemisessä. Silti on ensiarvoisen tärkeää, että kurssien järjestäjät tietävät, mistä asioista on syytä sopia etukäteen kumppaniyrityksen ja opiskelijoiden kanssa.
Käsiteltävät asiat:
- Tekijänoikeudet
- Salassapitosopimukset (NDA:t)
Video 7: Epäonnistunut projekti
Usein yhteistyöstä kerrottaessa kuulemme vain onnistuneista tapauksista. Video esittelee projektin, jossa kaikki tuntui menevän pieleen. Videossa käsitellään myös, mistä haasteet johtuivat sekä muutokset, joita tehtiin tilanteen korjaamiseksi.
Yritysyhteistyö opetuksessa – Käytännön käsikirja yliopistoille ja yrityksille
Yritysyhteistyö yliopisto-opetuksessa – mitä se on ja mitä resursseja se vaatii yliopistoilta ja yrityksiltä? Miten yhteistyötä käytännössä tehdään ja mitä yhteistyö antaa sen osapuolille?
Kirja tarjoaa oppilaitosten yritysyhteistyöstä ja sen kehittämisestä vastaaville kokonaiskuvan yhteistyön mahdollisuuksista opetuksessa. Yritysyhteistyöhön pohjautuvia kursseja suunnitteleville ja toteuttaville opettajille kirja antaa käytännön neuvoja ja esimerkkejä yhteistyön eri muodoista.
Yritysmaailman edustajille kirja puolestaan valottaa niitä lainalaisuuksia, joiden mukaisesti oppilaitosten ja yritysten välinen opetusyhteistyö voidaan toteuttaa. Kirjan esimerkeissä arvioidaan eri yhteistyömuotojen vahvuuksia ja haasteita sekä oppilaitosten että yritysten näkökulmasta.
Yhteystiedot
Kaisa Vuorivirta
050 3160528
kaisa.vuorivirta@lahdenyliopistokampus.fi
LAHDEN YLIOPISTOKAMPUS
Niemen kampus
Niemenkatu 73 (B-osa), 15140 Lahti
Mukkulankatu 19, 15210 Lahti
info(at)lahdenyliopistokampus.fi